Open/Close Menu Župnija svetega Štefana v Solkanu

Župnija Solkan - zavetnik sveti Štefan

»Vera me ne zanima!«

»Ma jaz ne verjamem v Boga.« Mnogi tako rečejo. So dosledni tem svojim izjavam? Ali pa verujejo v razne in mnoge idole, ki prinašajo smrt. Ne ubija najprej orožje! Vsak je to, kar ljubi: ljubiš ta svet, zemljo? Postal boš zemlja. Ljubiš Boga? Postal boš sin Najvišjega. Kaj nam pomaga, če sedimo pred ekrani in vemo zelo veliko o zelo veliko stvareh, sosed pa ne pozna več soseda? Kaj nam pomagajo lepe obleke, dobre hiše in avtomobili, če živimo v »peklu« in drvimo v pekel? Kdo je čistokrvni ateist? Kdor ne gradi skupnosti, ampak jo uničuje. Kdor širi sovraštvo.

»Vse religije so enake!«

Je res tako? Popolna laž in zmota! Mar različne religije ne dojemajo B(b)oga zelo različno? Če bi vi ljudje na svetu Boga dojemali na enak način, zakaj bi potem sploh bilo na svetu toliko religij? Panteizem pravi, da je bog vse, tudi jaz sem bog.  Politeizem pravi, da so nam nekateri bogovi naklonjeni, drugi pa so zoper nas. Za Islam je Alah velik, vzvišen, sodnik… Judovstvo poudarja, da nam je Bog blizu. Krščanstvo pa trdi, da nam je Bog tako blizu, da se je učlovečil, da stopa z nami v odnose, da je za nas postal Hrana, Kruh, ki ga jemo. Bog ni samozadosten egosist, ni naris, ni osamljen. Bog je ekscentričen, je Ljubezen, stopa v odnose, pleše, je Sveta Trojica – Oče, Sin in Sveti Duh.

Sveta Trojica prebiva v nas

Jezus je razodel Očeta in napovedal Svetega Duha. »Jaz in Oče sva eno«…Če nam Jezus tega ne bi razodel, nikoli ne bi vedeli! Svete Trojice nikoli ne bomo dokončno razumeli. Bog je kot »ocean«. Lahko se ga dotaknemo, v njem plavamo, ga izkusimo, toda priznati moramo, da smo v primerjavi z oceanom majhni. Božje Srce je neizmerno! Filozof Sartre je zapisal: »Drugi so pekel!« Sv. Avguštin pa pravi: »Če vidiš ljubezen, vidiš Trojico«. Če koga razveselimo in naredimo kaj dobrega za skupnost, slavimo Sveto Trojico. Slava Očetu in Sinu in Svetemu Duhu! 

© 2020 Župnija Solkan izdelano z VamTam predlogo

Sledite nam: