Open/Close Menu Župnija svetega Štefana v Solkanu

Župnija Solkan - zavetnik sveti Štefan

Jezusov testament

Zakaj na 5. velikonočno nedeljo poslušamo evangelij o tem, kaj se je dogajalo med zadnjo večerjo? Jezusov govor na Veliki Četrtek je njegova oporoka. Oporoko pa se odpre in prebere po smrti.

Okoliščine poslovilnega govora

Jezus je začel svoj govor, ko je Juda Iškarijot odšel, da ga izda. Bila je noč. Kraljevala je tema sveta. Jezus ni žalil apostolov, ni govoril slabo niti o Judu. Govori je o svojem poveličanju, slavi in zmagoslavju. Apostolom je zapustil novo zapoved ljubezni. To je njegova dediščina.

Zakaj Jezus pravi, da nam daje novo zapoved?

V resnici ljubezen do bližnjih ni nekaj novega. Pozna jo že Stara zaveza. Novost je v tem, da nam Jezus daje za zgled samega sebe. Lepo, vljudno, prijazno vedenje je premalo, ali je celo manipulacija, če ni podprto z ljubeznijo. Romantika prej ali slej mine, začnejo se težave. Brez pristne ljubezni sledi beg; beg v alkohol, mamila, brezglavo nakupovanje, nove ljubezenske avanture… Posledica bega so dolgovi, zasvojenost, ugotovitev nezvestobe, medsebojno obtoževanje, pravdanje na sodiščih… 

Velikonočni čas je čas veselja

Zaradi Jezusovega testamenta! Zaradi Jezusovega zagotovila, da lahko ljubimo, kot je ljubil on, četudi to ni v naši človeški moči. To je njegov velikonočni dar. Njegova ljubezen je razlog za naše veselje in vir moči. Njegova ljubezen nas dviga v nebesa. 

© 2020 Župnija Solkan izdelano z VamTam predlogo

Sledite nam: