Open/Close Menu Župnija svetega Štefana v Solkanu

Župnija Solkan - zavetnik sveti Štefan

Nedelja veselja

Veselite se, lat. gaudete!Apostol Pavel je te besede zapisal v velelni obliki, kot imperativ, ukaz. Gospod je že blizu. Kdor biva v Gospodu, je vesel, vriska, pleše… Razbijmo napačne podobe o Bogu: Bog ni mrk, žalosten, zdolgočasen, obrabljen, postan, plesniv, pokvarjen, smrdljiv… Ni kot staromodna obleka, ki jo vzamemo iz naftalina in ne vemo, kaj bi z njo počeli. Njegovo veselje je, da biva med nami in se veseli naše rasti, nas posluša, spodbuja…

Jezus nas krščuje v Svetem Duhu in ognju

Nekateri bi bili radi tolerantni do vsega in vsakogar! A v resnici niso, ker so netolerantni do netolerantnosti resnice. Nasprotniki krščanstva nasprotujejo dogmam, a sami postavljajo nove dogme. Nekateri trdijo, da človek ne more spoznati resnice – mar niso v nasprotju s samim seboj, ko to trdijo?

Jezus nas krščuje v Svetem Duhu in ognju, ki uniči starega človeka, a prižiga novo življenje. Kot se plamen dviga proti nebu, tako človeška duša hrepeni po neprestani rasti v dobrem. Ogenj je silovit. Z vodo umijemo svoje telo, Božji ogenj pa očiščuje naše srce in naš razum. Kako velik dar!

Kako v veselju in upanju pogumno pričakovati Kristusov prihod?

Trije predlogi Janeza Krstnika so resnični izziv za vsakega izmed nas:

1. Dajati. Deliti dobrine, dati svoj čas, pomagati bližnjim, dati v skupno dobro svoje sposobnosti, znanje… Božja matematika je drugačna od človeške matematike. Kdor želi postati zares bogat in bogastvo pomnožiti, ga mora deliti. Kdor ne daje in ne pomaga bližnjim, greši.

2. Poštenost in zmernost, odpovedati se pohlepu. Ne se polastiti tega, kar ti ne pripada.

3. Spoštovanje bližnjih. Odpovedati se poniževanju, podcenjevanju, izsiljevanju, mučenju, izkoriščanju in pobijanju bližnjih. Bogata in uspešna je tista družina, župnija, narod, država, kjer se ljudje med seboj spoštujejo, kjer še posebej skrbijo za najšibkejše in nemočne. Največje bogastvo so dobri medčloveški odnosi!

© 2020 Župnija Solkan izdelano z VamTam predlogo

Sledite nam: