Open/Close Menu Župnija svetega Štefana v Solkanu

Župnija Solkan - zavetnik sveti Štefan

Vi ste luč sveta

Za Jude je bila »luč« Postava. Jezus pravi, da so luč sveta apostoli. Luč sveta smo Jezusovi učenci. Hiša na vrhu hriba, npr. Svetogorska bazilika, je vidna vsem. Luč je za vse. Luč so dobra dela: »Takó naj vaša luč sveti pred ljudmi, da bodo videli vaša dobra dela (v gr. izvirniku db. lepa dela) in slavili vašega Očeta, ki je v nebesih« (Mt 5,16).

Jezus nas vabi v nov, višji način bivanja, ki je prežet z lepoto in dobroto – gr. kalokagathìa; iz kalos (lep) + agathos (dober). Vprašajmo se: kaj nas dela žive in srečne, kaj je za nas in za druge lepo in dobro? Kaj pa nas hromi in uničuje? Smo Jezusovi učenci? Evangelij vpliva na naše življenje? Morda pa v resnici sledimo gurujem, ki so celo satanisti in gorimo za sodobne ideologije, ki zanikajo realnost, se borimo proti lepoti, proti dobremu, proti naravi in proti Bogu. Vprašanje, ki je za nas aktualno tudi v pripravi na EPK.

Take ali drugačne vere ne moremo skrivati. Hitro se vidi, kdo smo. Hitro se vidi za kaj trošimo čas, denar in talente. S svojim obnašanjem razodevamo česa se sramujemo. Kdor se ne odloči, se tudi odloči. Odloči se za neodločenost. Brezbrižnost ne proizvaja »elektrike«, ki bi omogočila, da naša luč sveti. Dovolimo, da v naše turbine in na naše lopute priteče »voda resnice«, v naša srca posveti »sonce ljubezni«. 

© 2020 Župnija Solkan izdelano z VamTam predlogo

Sledite nam: