Open/Close Menu Župnija svetega Štefana v Solkanu

Župnija Solkan - zavetnik sveti Štefan

Začetek nove dobe

Običajno rečemo, da se s praznikom Binkošti konča Velikonočni čas, kar sicer povsem drži. Morda pa se premalo zavedamo, da se s prihodom Svetega Duha, ki je Duh ljubezni,  začne nova doba človeštva, nov način življenja, drugačni medsebojni odnosi. Podobne predstave o veri se pokažejo tudi pri prejemu sv. birme. Birmo razumemo, kot konec in ne kot začetek. Birmanci, ki se zavedajo moči Svetega Duha, postanejo Jezusovi apostoli, se vključijo v župnijsko občestvo in postanejo dejavni apostoli v raznih okoljih, kjer živijo.  

Naše predstave o Svetem Duhu

Čeprav je simbol Svetega Duha v zahodnem krščanstvu golob, Svetega Duha ne smemo enačiti z živaljo; z golobom, ki ga lahko poje mačka. Sveti Duh je oseba Svete Trojice, je Bog. Svetega Duha ne smemo enačiti zgolj z znanjem, naukom, idejami in mislimi. Take predstave in tako   razumevanje   Svetega Duha, nas pustijo hladne in ravnodušne.  Sveti Duh je Ljubezen. Poklicani smo, da živimo v Svetem Duhu, da izkušamo Božjo ljubezen. Ne gre za sentimentalizem in romanticizem, temveč za »agape« – za Božjo ljubezen.

Samo kdor ljubi, vidi in lahko izpolnjuje Jezusovo zapoved ljubezni

Ne zadostuje vedenje, poučenost. Jezus navaja tri dejavnosti Svetega Duha, ki ga prejemamo po njegovem zasluženju in prošnji:

1. Sveti Duh je vedno z nami. Vedno! Z vsemi ljudmi! Nihče ni sam. Bog nas obdaja z ljubeznijo, a se tega pogosto ne zavedamo.

2. Sveti Duh nas uči vsega. Ne le katoliškega nauka! Uči nas ljubezni, pristnosti in preprostosti, razkriva naše maske in zlaganost. Ne posedujemo mi resnice temveč resnica poseduje nas!

3. Sveti Duh nas spominja vsega, kar nam je povedal Jezus. On je tisti, ki nam pomaga, da Jezusove besede umevamo v novih okoliščinah, v konkretnih situacijah v katerih se nahajamo.

Pridi, Sveti Duh!

© 2020 Župnija Solkan izdelano z VamTam predlogo

Sledite nam: