Open/Close Menu Župnija svetega Štefana v Solkanu

Župnija Solkan - zavetnik sveti Štefan

Kdo je odgovoren za Jezusovo smrt?

Za Jezusovo smrt so odgovorne mnoge oblasti in voditelji: Judovski narodni in verski voditelji,  predstavniki rimskega poganskega imperija in tisti, ki so hodili za njim, torej kristjani, čeprav se takrat še niso imenovali tako. Izdal ga je Juda Iškarijot, apostol. Peter, prvak apostolov, ga je zatajil.  Kaj pa preprosto ljudstvo? Tudi preprosto ljudstvo je krivo; ker se pusti nahujskati in zahteva njegovo smrt. Kdo je odgovoren za »umor« in »smrt«, Boga, danes?

Zmagoslavje križa

Krščanstvo je lepo in zanimivo. Koliko lepih običajev, pesmi, lepih cerkva, kakšno bogastvo cerkvene umetnosti, kulinarike (pirhi…). Moti nas križ in Jezusov predlog: »Če hoče kdo iti za menoj, naj se odpove sebi in vzame svoj križ ter hodi za menoj!« (Mt 16,24). Središčno sporočilo evangelija je: Križani, Jezus iz Nazareta, je vstal. Če pozabimo na vstajenje in vidimo samo križ, krščanstvo izgubi smisel, postane jokavo tarnanje in obtoževanje. Bistvo vere je življenje, je osvoboditev. Osvobaja nas Kristus, Križani in Vstali.

Besede s križa

Jezus ni pil pijače, ki so mu jo ponudili in bi ga omamila. Svoje zadnje besede v času zemeljskega življenja izrekel pri polni zavesti.Te besede so za nas kristjane in za vse človeštvo še posebej svete in dragocene. Namenjene so vsem.

1. Za svoje mučitelje je molil: »Oče, odpusti jim, ker ne vedo kaj delajo«. Prva beseda med besedami na križu je Oče.

2. »Dobremu« hudodelcu, ki je umiral poleg njega je zagotovil: »Danes boš z menoj v raju«. Da bi bili deležni milosti “desnega razbojnika”!

3. »Žena, glej tvoj sin. Sin, glej, tvoja mati«. Marija je naša duhovna mati.

4. »Moj Bog, Moj Bog, zakaj si Me zapustil!«. Trpel in umrl je za nas, mi pa se pogosto znaj ne zmenimo.

5. »Žejen sem«. Jezusa žeja po nas, po našem spreobrnjenju, po naši ljubezni.

6. »Dopolnjeno je«. Znamo držati obljubo in biti zvesti?

7. »Oče, v tvoje roke izročam svojega duha«.Vsi bomo umrli – smo odprti za prihodnost, za večnost, za nebesa? 

© 2020 Župnija Solkan izdelano z VamTam predlogo

Sledite nam: