Open/Close Menu Župnija svetega Štefana v Solkanu

Župnija Solkan - zavetnik sveti Štefan

Črna kronika

Prometne nesreče, strmoglavljena letala, grozote vojne, potresi… Črno kroniko najdemo celo v evangeliju: Poncij Pilat je dal, med velikonočnimi prazniki, pobiti nekaj Galilejcev. V enem izmed predelov Jeruzalema, se je porušil stolp, kar je zahtevalo 18. žrtev.

Zakaj je tudi v evangeliju črna kronika, če beseda evangelij pomeni »dobra novica«?

Jezus dviga razpravo na višjo raven

To, kar lahko z gotovostjo rečemo je, da Bog dopušča tudi vojne, bolezni, potrese in razne druge nesreče v katerih umirajo tudi nedolžni ljudje in svetniki. Jezusov cilj ni poudarjanje črne kronike. Zelo jasno sporoča, da nesrečne usode nekaterih ne smemo povezovati z Božjo kaznijo za njihove grehe. Toda dodaja: «A če se ne spreobrnete, boste vsi enako pokončani!« (Lk 13, 3). Edino, kar je pomembno je, da se spreobrnemo, izročimo v Božje roke, posvetimo Marijinemu brezmadežnemu Srcu, delamo pokoro za svoje grehe…!

Spreobrnjenje v načinu razmišljanja

Jezus ne obsodi Pilata, njegove arogance in njegovega onečaščenja Templja. To na neki način zaobide in zamolči. Pozornost usmeri na Pilatove žrtve in na nas same. Kot, da danes ne bi obsodil teroristov, pokvarjenih zločincev, korumpiranih politikov in bi pozornost usmeril na naše odločitve in ravnanje.

Nismo le opazovalci, nekakšni razsodniki, ki presojamo druge. Sami smo vpleteni v dogajanje! Vsak na svoj način smo odgovorni za boljšo politiko, ekonomijo, ekologijo, pomoč trpečim…

Vojna v Ukrajini je posledica grehov nas vseh in ne le Putina in Bidena. Vsaki dan lahko naredimo veliko dobrega!

“Mir ima za svet isto vrednost, kot jo ima kvas za kruh.” Talmud

“Ljubezen do miru se prične s tem, ko prenehaš govoriti o pravičnih vojnah.” Sigmund Graff

© 2020 Župnija Solkan izdelano z VamTam predlogo

Sledite nam: