Open/Close Menu Župnija svetega Štefana v Solkanu

Župnija Solkan - zavetnik sveti Štefan

Mt 25, 14 – 30

ZVESTOBA V MALEM

Jezus s to priliko kritizira napačno podobo o Bogu. Služabnik vidi v Bogu trdega gospodarja. Takšnega Boga se človek boji in se skriva za natančnim izpolnjevanjem zakona.
V resnici taka oseba nima zaupanja v Boga, zaupa le vase. Takšna oseba je daleč od Boga. Ni zmožna živeti svobodo, ker jo lažna podoba Boga zapre vase, ubije skupnost in onemogoča radostno življenje.
Gospodar ukaže, da se mu še ta talent odvzame in da tistemu, ki jih že ima: »Kajti vsakemu, ki ima, se bo dalo in bo imel obilo, tistemu pa, ki nima, se bo vzelo tudi to, kar ima.« To je ključ, ki pojasni vse.
Oseba, ki ne razmišlja le o sebi in se daje drugim, raste in – presenetljivo, – prejme vse, kar je dala, in še veliko več.
Ni razlike med tistimi, ki prejmejo več, in tistimi, ki prejemajo manj. Vsi prejemajo glede na svoje zmogljivosti. Pomembno je, da zakladi kraljestva rastejo. Ti zakladi so ljubezen, bratstvo in delitev.
Tisti, ki noče tvegati, vse izgubi!

SVOBODE SE NE ZAVEDAMO, DOKLER NAM NI ODVZETA

Teden zaporov 15. do 21. novembra 2020 nosi naslov »Združeni v zaporu«.
Teden zaporov krščansko skupnost vabi k molitvi za vse, ki jih zapor zaznamuje: za zaprte osebe in njihove svojce, za žrtve kaznivih dejanj in njihove skupnosti, za delavce in prostovoljce v zaporih in za kazensko pravni sistem.
Več na: center-ecce.si.


Ljudje, postavljeni v karanteno, opisujejo popolnoma iste korake, kot jih doživlja nekdo, ki ga zaprejo v zapor: grozo, strah, vprašanja, kako dolgo bo trajalo …, pravi zaporniški duhovnik Friškovec.
Če bi se vzgajali v izražanju občutij, bi bilo veliko manj begov v različne odmike iz realnosti.

Skupnost, tudi župnijska, bi morala razvijati večjo občutljivost tako za žrtve kot storilce.

© 2020 Župnija Solkan izdelano z VamTam predlogo

Sledite nam: