Open/Close Menu Župnija svetega Štefana v Solkanu

Župnija Solkan - zavetnik sveti Štefan

Vina nimajo

Vino za življenje ni nujno potrebno, kot voda in hrana, je pa potrebno za praznovanje; za kvalitetno življenje.

V Stari zavezi je vino simbol veselja. Vina nimajo pomeni veselja nimajo, med njimi ni ljubezni, upanja, ne znajo praznovati in se veseliti. V njih ni vere in upanja v večno življenje. Ne dojemajo moči Božje ljubezni.

Kakšna je svatba, če na njej ni veselja? Mar ni bolj kot svatbi podobna mrliškemu sprevodu, pogrebu? Koliko veselja je na naših obrazih pri sv. maši, v našem življenju?

Bog blagoslavlja ljubezen

Jezus je šelna svatbo in poskrbel za najboljše – lepo vino. Jezus prvega znamenja ni naredil na gori Sinaj ali v Jeruzalemskem templju, temveč na ohceti!

Bog je prisoten v naših družinah, v ljubezni med možem in ženo. Sveti zakon je zakrament, kot je zakrament sv. maša in drugi zakramenti.

Sveto pismo svari pred pijanostjo

Evangelij ne podpira določenih vidikov kulta rimskega boga Bakusa ali grškega boga Dioniza; boga vina, cvetja, zabave, uživanja, objestnosti in veseljačenja.

Kdor je mrtvo pijan se v resnici ne more veseliti in praznovati! Alkoholizem in druge zasvojenosti so posledica žalosti, razočaranja, dolgčasa, naveličanosti in obupa.

Marija je opazila to, česar starešina svatbe ni opazil

Marija ve od kje prihaja veselje.Kot žena in nevesta izprosi od ženina novega vina.

V gibanje ne spravlja le Jezusa, temveč tudi nas. Kaže nam pot: »Karkoli vam poreče, storite«; to pomeni: živite po evangeliju, napolnite prazna srca, vaše življenje kliče po polnosti, ne bodite živi mrliči!

Vodi Marija po pravi nas poti!

© 2020 Župnija Solkan izdelano z VamTam predlogo

Sledite nam: