Open/Close Menu Župnija svetega Štefana v Solkanu

Župnija Solkan - zavetnik sveti Štefan

Tekmovanje v spoštovanju, dobroti in služenju

Naše hrepenenje, da postanemo veliki in pomembni, je sama po sebi dobra. Jezus te želje, ki je zasidrana globoko v nas, noče ubiti, temveč nam pove, kako jo lahko uresničimo. Veliki smo, če smo sveti; svetost pa je v ljubezni. Jezus je Služabnik vseh ljudi. Na glavo obrnjena ideja o Bogu in religiji! Ustvarjeni smo zato, da nam Bog služi! Kaj nam preprečuje, da ne sprejemamo Božjih darov in mu v služenju nismo podobni? Vse katalogizacije so  problematične, tudi ta o devetih strasteh; po drugi strani pa je priročen, simpatičen, pomenljiv in provokativen pripomoček za spoznavanje resnice o sebi.

Telesne strasti: požrešnost (nezmernost v hrani in pijači, alkoholizem, zasvojenosti…); nečistost (neurejena seksualnost, nezvestoba…); pohlep in skopost (kopičenje stvari).

Duševne strasti: žalost (stalno godrnjanje, nezadovoljstvo); jeza (nasilje, prezir, sovraštvo…); brezvoljnost (praznost, razklanost, lenoba, cinizem…).

Duhovne strasti: častihlepnost; zavist in ljubosumnost; napuh (imam se za svetnika, mučenca, reformatorja, modreca…). Koliko smo zares veliki? Kolikšna je naša teža?

© 2020 Župnija Solkan izdelano z VamTam predlogo

Sledite nam: