Open/Close Menu Župnija svetega Štefana v Solkanu

Župnija Solkan - zavetnik sveti Štefan

Mt 5, 1–12

BLAGOR VAM

Blagri so odgovor na našo željo po sreči, ki jo je Bog položil v vsako srce. Jezusovi blagri nam želijo pomagati v prelomnih odločitvah v življenju in pri uporabi vseh dobrin, ki so nam na razpolago.
Blagri, ki nam jih ponuja Jezus, so v protislovju z razumevanjem sreče in veselja v današnjem svetu. Kako lahko kdo najde srečo v uboštvu, lakoti, žalosti in preganjanju?
Kdor je ubog, najde v Bogu veselje, po katerem hrepeni. Kdor je duhovno lačen, najde v Bogu, njegovi Besedi in Duhu, potešitev in moč za življenje v obilju. Kdor je žalosten in žaluje za izgubljenim, najde tolažbo v Bogu, v zaupanju vanj, v svobodi in novem življenju, ki je v njem. Bog razkriva ponižnim v srcu pravi vir obilnega življenja in sreče, ki je v globokem odnosu z njim. Jezus obljublja učencem, da bo nebeško veselje več kot nadomestek za težave, da bodo to veselje doživljali tudi sredi preganjanj.

Kadar bomo Kristusovi in bomo dopustili, da bo živel v nas in deloval po nas, bodo drugi ob nas lahko doživljali resničnost blagrov. Ob sebi bodo namreč imeli nekoga, po katerih jih bo lahko on sam potolažil v žalosti, nasitil v lakoti, oblekel v razgaljenosti, dal mir v nemiru, dal oporo v stiskah in preizkušnjah …

Obisk in blagoslov grobov

Letošnje leto je tako drugačno in polno izzivov. Tako bo tudi letošnji obisk in blagoslov grobov.

Na praznik vseh svetih se je tradicionalno zbiralo sorodstvo ob spominu na pokojne. Po priporočilu tako vladnih kakor tudi cerkvenih voditeljev naj se ne bi zbirali, duhovniki pa bodo sami brez ljudstva blagoslovili grobove in molili za rajne.


Po spomladanskih mesecih izoliranega življenja, ko so bili pokopi le v družinskem okviru, se marsikdo ni mogel posloviti od pokojnega prijatelja. Seveda se lahko vsak dan spominjamo svojih pokojnih in molimo zanje, toda praznik vseh svetih ima globoko simboliko.


Prebudimo ljubezen do pokojnih in vero v posmrtno življenje tako, kot je stara navada, da tisti dan v družini zanje zmolimo rožni venec.

© 2020 Župnija Solkan izdelano z VamTam predlogo

Sledite nam: