Open/Close Menu Župnija svetega Štefana v Solkanu

Župnija Solkan - zavetnik sveti Štefan

NEDELJA KARITAS


Nedelja Karitas nas vabi, da bi znali vsak dan uzreti stisko ljudi okrog nas. Slednja ni vedno le materialna; morda je katera druga mnogo večja od te. Bodimo vsi delivci dobrega v svetu, v katerem živimo. Topla in spodbudna beseda, okrepljena z iskreno molitvijo za sočloveka, mnogokrat naredi že veliko. Vselej pa smo poklicani, da po svojih močeh, pomagamo tudi materialno.

BODITE BUDNI, DA BOSTE PRIPRAVLJENI 

Jezus je pogosto prosil svoje učence, naj bedijo. V oljčnem vrtu, v četrtek zvečer, Gospod reče Petru, Jakobu in Janezu: »Ostanite tukaj in bedite« (Mr 14,34; Mt 26,38). Bedenje nam pomaga, da ne pademo v skušnjavo (Mt 26,41).
Kdor zaspi, tvega, da bo propadel kot Samson, ki je dovolil, da so ga uspavali in je tako izgubil svojo moč (Sod 16,19).
Zato nas spodbuja, da bi ostali budni in molili. Tako se bomo izognili prevari ali zapeljevanju (Mk 13,22). Tudi apostol Pavel nam kliče: »Prebudi se, ki spiš, in vstani od mrtvih in razsvetlil te bo Kristus.« (Ef 5,14) 

Pozornost, h kateri nas spodbuja Jezus, ni pasiven pristop k življenju v smislu »počakaj in glej, kaj se bo zgodilo«. Gospod nas vabi k čuječnosti, saj njegovo »kraljestvo« bo prišlo in njegova volja se bo izpolnila »kakor v nebesih, tako na zemlji«.
Čas adventa je čas za širitev našega uma in odpiranje srca za Gospodovo navzočnost v nas in v svetu, hkrati pa tudi za njegov dokončni prihod.

Predlog družinskega bogoslužja v adventu:

1. Prižgemo svečko na adventnem venčku (po možnosti to naredi očka).
2. Se pokrižamo: »V imenu Očeta in Sina in Svetega Duha. Amen.«
3. Lahko zapojemo adventno pesem.
4. Preberemo odlomek iz Svetega pisma.
5. Preberemo zgodbo iz »adventnega koledarja« in se z otrokom pogovorimo.
6. Zmolimo molitev »Angel Gospod je oznanil Mariji…« ali desetko rožnega venca.
7. Zaključimo z večerno molitvijo: »O Jezus, blagoslovi me« in obudimo kesanje.
8. Na koncu drug drugega pokrižamo.

© 2020 Župnija Solkan izdelano z VamTam predlogo

Sledite nam: