Open/Close Menu Župnija svetega Štefana v Solkanu

Župnija Solkan - zavetnik sveti Štefan

Gospodar vinograda neprestano vabi na delo: zgodaj zjutraj, ob 9h, ob 12h, ob 15h in ob 17h, ko manjka le še eno uro do konca dela (Prim. Mt 20,1-16).

Razočaranje in godrnjanje nad gospodarjem, ki da vsem enako plačilo. Gospodar je velikodušen; prvim nič ne vzame, zadnjim veliko podari. Dobrota ni pravična; je nad pravičnostjo! Jezusova logika se razlikuje od ekonomske logike zaslug.

Glede na to, da Bog daje vsem enako plačilo – je boljše vstopiti v vinograd zjutraj in delati ves dan, ali priti na delo zadnjo uro, tik pred podelitvijo plačila?

Odgovor je preprost. Morda presenetljiv. Boljše je vstopiti na delo zgodaj zjutraj in delati ves dan! Tako smo deležni več sreče, podarimo drugim več ljubezni, odpuščamo in smo deležni odpuščanja, se ne dolgočasimo, nismo žalostni in depresivni…

Smo brez energije, in volje do življenja? Godrnjamo tudi mi? Mnogi danes opozarjajo na krizo zaradi življenjskega »vakuma«, praznine, zlaganosti in nihilizma. Čudoviti ljudje, nekateri so celo univerzitetno izobraženi, ne čutijo smisla življenja. Kaj se dogaja? Ljudje nismo neumni in nesposobni, veliko je izobraženih, znanost in tehnika še nikoli nista bila tako razvita, a svet je v krizi. Smo se o tem pripravljeni pogovarjati? 

© 2020 Župnija Solkan izdelano z VamTam predlogo

Sledite nam: