Open/Close Menu Župnija svetega Štefana v Solkanu

Župnija Solkan - zavetnik sveti Štefan

Deklarirane vrednote so lahko lažne

Ne moremo biti svobodni, brez korenin, brez Boga. Vsi se strinjamo, da je pomembno t. i. »dostojanstvo človeka.«

Na čem temelji? O tem odločajo posamezniki, po svoji presoji? Vrednote izbiramo poljubno, tako kot je komu všeč? So to še vrednote? Kaj je pravično?

Tudi nacizem, fašizem in komunizem so prisegali na »velike vrednote« in »ideale«! 

Kaj je temeljna zmota človeka?

Jezus nam ne vsiljuje svojega mesianizma s pomočjo zakonodaje, vojske, policije, sodstva, medijev. Ne preklinja V čem je bila zmota ljudi »Noetovega časa«? Jesti in piti je potrebno, saj to omogoča ohranitev življenja. Tudi možiti in ženiti se je dobro, saj omogoča ohranitev človeštva. To so potrebne, normalne in svete stvari. To ni nič slabega. Kaj so torej delali narobe? Niso bili pozorni na to, kar prihaja. Niso upoštevali krize. Niso priznavali okoliščin v katerih so živeli. Ostali so brez navigacije.

Teden Karitas in advent nas sprašujeta: Kako biti človek? Kdaj smo ljudje, ljudje?

Je naš cilj zgolj iskanje dobička in izkoriščanje »človeških virov«? Imamo pred očmi tudi zdravje delavcev, življenje njihovih družin, dobre odnose med zaposlenimi, skrb za razvoj podjetja, dobre odnose podjetja z okolico…? Je humanitarno, da v času krize cene hrane in elektrike poskočijo, da nekateri služijo na račun migrantov in vojne? Pot k Bogu vodi preko ljubezni do bližnjega!

© 2020 Župnija Solkan izdelano z VamTam predlogo

Sledite nam: