Open/Close Menu Župnija svetega Štefana v Solkanu

Župnija Solkan - zavetnik sveti Štefan

Umrljivi človek prosi Boga za večno življenje

Vprašanje za katehumena: »Kaj želiš od Božje Cerkve?« Kandidat odgovori: »Vero«. »Kaj pričakuješ od krščanske vere?« »Večno življenje.”

Imajo starši pravico, da prosijo za krst svojega otroka?

Pojavlja se mnenje, naj se otrok za krst odloči sam, ko bo polnoleten. Se otrok pri 18 letih odloči sam tudi za materinščino in se starši začnejo šele takrat prvič pogovarjati z njim v jeziku, za katerega se je sam odločil? Človek prvič zaužije hrano, ki jo sam izbere, šele pri osemnajstih? Po drugi strani pa v šolah že male otroke vzgajajo v teoriji spola in to proti volji njihovih staršev. Skrajna sprevrženost!

Verni starši imajo pravico otroku posredovati največji dar, zaklad krščanske vere. Tako je prav. Pravico vzgajati otroka v svojem pogledu na svet imajo tudi muslimani, budisti, ateisti. To je normalno. Krščanski starši otroka vodijo v cerkev k sv. maši, otroka pokrižajo, skupaj z otroci molijo, berejo zgodbe Svetega pisma, postavijo jaslice, v otroško sobo na steno obesijo sliko angela varuha, v stanovanju na steni visi križ…

Kdaj je bolje, da starši ne prosijo za krst svojega otroka?

V primeru, da starši do vere sovražno nastrojeni, je normalno in bolje, da otrok ni krščen. Zakaj bi otroka krstili, če za starše vera ni zaklad?

Najslabše in krivično pa je, da starši zahtevajo od otroka, da hodi k sveti maši in verouku, sami pa nikoli ne gredo v cerkev in se iz vere norčujejo. To je nasilje, ki otroka zaznamuje s težko travmo za vse življenje.

Voda, Kri in Duh

Krst ni le oblivanje dojenčka z navadno vodo. Kdor živi iz krsta ne beži pred svojo odgovornostjo, ne govori: »Me ne briga, me ne zanima«. Ni ravnodušen do krivic, nasilja, laži, stisk, ekoloških in drugih perečih problemov. Če dopuščamo, da sovražnik zastruplja naše reke, bomo vsi pili zastrupljeno vodo… Krstna voda brez Kristusovega križa in Svetega Duha, bi bila brez moči. Krst s katerim postanemo člani krščanske skupnosti, ima tri priče.

© 2020 Župnija Solkan izdelano z VamTam predlogo

Sledite nam: