Open/Close Menu Župnija svetega Štefana v Solkanu

Župnija Solkan - zavetnik sveti Štefan

Kdo izpolnjuje Očetovo voljo?
Kaj se vam zdi?
Vi mu niste verjeli. Cestninarji in nečistnice pa so mu verjeli.
Oni bodo pred vami v Božjem kraljestvu.

Na severu Evrope, ki je vedno bolj razkristjanjena zapirajo, prodajajo in podirajo t. i. »mrtve cerkve«, v katere verniki ne prihajajo več k bogoslužju oziroma jih ne morejo več vzdrževati. Spreminjajo jih v hotele, ambulante, šole, knjižnice, stanovanja, žarna pokopališča… Prav tako se dogaja s samostani, ki so ostali brez menihov oziroma redovnikov. Npr. na Nizozemskem so v zadnjih 25 letih prodali okoli 900 cerkva. Se temu približujemo tudi mi?

Kaj se skriva za vsem tem? Pomeni to dogajanje konec krščanstva? Ali pa je v zatonu le njegova določena kulturna oblika, ki za današnji čas ni več ustrezna in ne nagovarja sodobnega človeka? Zakaj se cerkve praznijo? Kako verniki gledamo na to dogajanje. Na koncu koncev pridemo do vprašanja: »Kdo smo?« Cerkev sestavljamo vsi kristjani. Mnogi mislijo in govorijo, da je cerkev zadeva duhovnikov in Vatikana? Zakaj prihaja do takega dojemanja?

Skušnjava nas kristjanov je »iluzija idealnosti« ter nepriznavanje svojega realnega stanja, ki je daleč od polnosti. Do tega pride, ker »se delamo, da je vse vredu« . Brez upoštevanja resničnosti in Božje besede, ne moremo napredovati. Priznati si moramo, da se nam ne ljubi moliti in iti k sveti maši, da preklinjamo, dvomimo v Boga, se ne strinjamo s cerkveno politiko, preziramo drug drugega, smo zasvojeni z alkoholom in pornografijo, egoisti, individualisti… V »popolni cerkvi«, ki etiketira vse, ki so nepopolni ali pa razglaša, da greh ni več greh, ni prostora za grešnike. Taka cerkev ni potrebna in je vedno bolj prazna. V tej situacijije Jezusova trditev, da bodo cestninarji in prostitutke v Božjem kraljestvu prvi, provokativna bolj kot kadarkoli doslej.  

© 2020 Župnija Solkan izdelano z VamTam predlogo

Sledite nam: