Open/Close Menu Župnija svetega Štefana v Solkanu

Župnija Solkan - zavetnik sveti Štefan

ROJEN!

Božična skrivnost

Božje učlovečenje je nedoumljiva skrivnost. Za nas kristjane je Božič praznik Jezusovega rojstva, ki je pravi Bog in pravi človek.

Različne hipoteze o datumu Jezusovega rojstva

Četudi datum Jezusovega rojstva za našo vero ni bistven, je zanimivo vprašanje. Je Cerkev ta datum že v davni preteklosti določila dogovorno, ali pa je praznik Jezusovega rojstva postavila na resnični dan Jezusovega rojstva? Vsekakor ne drži, da je Cerkev ta datum izbrala zato, da bi s svojo krščansko ideologijo izpodrinila in nadomestila poganski kult Nepremagljivega Sonca (Sol Invictus). Res je prav nasprotno. Praznovanje Nepremagljivega Sonca je povezano z zimskim sončnim obratom in so ga številne civilizacije praznovale že davno pred Jezusovim rojstvom, a prvotno ne na 25. december. Krščansko praznovanje Božiča na 25. december pa omenja že sv. Hipolit Rimski l. 204, dokument Depositio Marttyrum l. 336…

Na dan 25. decembra, praznovanje Nepremagljivega sonca, navaja le Chronographus anni 354 (sredi 4. st!), 150 let mlajši dokument od že omenjenega Hipolitovega zapisa. Rimski proti-krščanski  imperatorji so premestili praznovanje Nepremagljivega Sonca na 25. december, da bi zasenčili in onemogočili praznovanje Jezusovega rojstva. Po pričevanju številnih virov so prvotno praznik Nepremagljivega Sonca praznovali med 19. in 22. decembrom, v času, ki bolj natančno odgovarja astrološkemu dogodku zimskega solsticija, npr. letos 21. decembra ob 16.59. 

Ne bojte se!

Zelo veliko je argumentov, da se je Jezus rodil prav 25. decembra. To tezo potrjujejo tudi preučevanje Knjige Jubilejev – del Kumranskih rokopisov, ki so bili odkriti l. 1947. Zdrava pamet nam pravi, da sta Marija in Jožef vedela, kdaj se je rodil Jezus, prav tako tudi apostoli in prvi kristjani. Najpomembnejše pa je, da se je Jezus rodil. Res je, brez sonca ne bi bilo  življenja. Prav je, da smo hvaležni tudi za sonce, vodo, zrak… Učlovečenje Stvarnika pa je še veliko večji razlog za praznovanje.

© 2020 Župnija Solkan izdelano z VamTam predlogo

Sledite nam: