Open/Close Menu Župnija svetega Štefana v Solkanu

Župnija Solkan - zavetnik sveti Štefan

Pilatovo vprašanje

Pilat je z vprašanjem Jezusu: »Si ti Judovski kralj?«, povzelobtožbo duhovnikov, ki so trdili, da je Jezus Mesija, ki spodkopava Rimsko oblast. Jezusovo smrt so zahtevali veliki duhovniki, pa tudi ljudstvo, kajti veliki duhovniki so dosegli, da je bilo javno mnenje proti Jezusu. Voditelji ukažejo – ljudstvo izvršuje ukaze. Je to v vseh primerih pravilna odločitev? Npr. nacistični častniki so se na sojenju v Nürnbergu branili: »Jaz sem le ubogal«.

Sodelovanje judovskih verskih voditeljev z okupatorjem

Zakaj je Jezus za velike duhovnike bolj nevaren kot Rimljani, ki so okupirali Palestino? Pilat ni mogel razumeti zakaj judovski verski voditelji tako sovražijo Jezusa, zato ga je vprašal: »Kaj si naredil?« Judovski verski voditelji so se odločili za sodelovanje z okupatorjem, da dosežejo uničenje notranjega sovražnika. Ozdravljal je v soboto. Boga je klical Oče. Rušil je tradicijo, ogrožal je religijo in moč velikih duhovnikov.  

Jezus je Kralj Vesoljstva

Z odgovorom «Moje kraljestvo ni od tega sveta«, Jezus ni rekel, da ne kraljuje tudi na tem svetu. Njegov odgovor pomeni, da njegovo kraljevanje ne temelji na vojaški moči, medijski manipulaciji, spletkah, lažeh, korupciji, zastraševanju množic, izločanju konkurentov,
 
ustvarjanju razkolov… Vse to, kar počnejo nekateri voditelji, ne more ogroziti Jezusovega kraljevanja. Na Pilatovo vprašanje: «Torej si kralj?», Jezus odgovori: «Ti praviš, kralj sem« (jaz sem kralj, kot praviš ti). »Zato sem rojen in zato sem prišel na svet, da pričam o resnici. Kdor je iz resnice posluša moj glas.« Kristus je kralj tudi v času vladanja totalitarnih režimov; tudi v sekulariziranem svetu, kjer oblast sprejema brezbožne in protičloveški zakone. Resnica je resnica in laž je laž, četudi bi vsi na svetu trdili drugače! Kraljevanje Jezusa Kristusa je za nas velik dar; je dokončna izpolnitev človekovega hrepenenja po Bogu.  Če poslušamo Jezusov glas, če živimo v resnici in hodimo v luči, drugi Kristusov prihod ni razlog za strah in tesnobo, ampak predvsem povod za upanje, hrepenenje in veselje. 

© 2020 Župnija Solkan izdelano z VamTam predlogo

Sledite nam: