Open/Close Menu Župnija svetega Štefana v Solkanu

Župnija Solkan - zavetnik sveti Štefan

Vsakega človeka spremlja angel varuh

Sv. Hieronim, zavetnik naše koprske škofije, pravi, da ima, po Božji previdnosti, vsak človek posebnega angela varuha. To utemeljuje: spremljanje vsakega posameznika v nebesa je tako zahtevna zadeva, da angel varuh ne bi mogel hkrati voditi v nebesa več oseb.

Zadolžitve angelov varuhov

Od nas odvračajo nevarnosti; podpirajo nas v boju proti hudobnim duhovom; v nas prebujajo svete misli; odvračajo nas od hudobije; pomagajo nam, da se kesamo za svoje grehe; navdušujejo nas za spreobrnjenje srca; tolažijo in opogumljajo žalostne, malodušne in obupane; molijo za nas; Bogu prinašajo naše molitve in dobra dela; ob smrti človeka spremljajo pred Božjo sodbo, od tu pa v nebesa oziroma na očiščevanje v vice. 

Kličemo na pomoč angele ali demone?

Razlikovati moramo med svetimi angeli in padlimi angeli oziroma hudobnimi duhovi, ki v resnici niso angeli. Tudi Satan (Lucifer), kateremu  se  mnogi  priporočajo kot angelu razsvetljenja in razuma, je »angel«; a ni sveti angel! Duhovi, ki bi mi morda pomagali, da bi postal v zemeljskem življenju vsaj začasno uspešen in slaven, so v resnici demoni, saj nas istočasno ovirajo na poti v večno življenje oziroma nas vodijo v večno pogubljenje.

Pravi odnos do angelov varuhov

Svete angele spoštujemo, smo jim vdani, jim zaupamo in smo jim hvaležni.  Vso svojo ljubezen in vse svoje češčenje pa izkazujmo Njemu, od katerega oni in mi prejemamo vse

© 2020 Župnija Solkan izdelano z VamTam predlogo

Sledite nam: