Open/Close Menu Župnija svetega Štefana v Solkanu

Župnija Solkan - zavetnik sveti Štefan

Deset deklet, pet pametnih (preudarnih, modrih) in pet neumnih (Mt 25, 1-13) – to smo mi.

Na zunaj so bile vse lepe, kot smo tudi mi lepi. Vse so imele v rokah svetilko, kot imamo mi veliko talentov. Prav je bilo, da so zadremale, saj se je potrebno pred svatbo odpočiti, da lahko zares praznujemo. Iti na svatbo utrujen, siten, jezen in sovražno razpoložen je nesramno in zločinsko.

Pametne device so imele dovolj olja, neumne pa ne. Svetilka brez olja ne sveti, je neuporabna. Kaj nam koristi, če se imenujemo kristjani, živimo pa kot pogani. Krst, obhajilo, birma, cerkvena poroka, udeležba pri nedeljski sveti maši… vse to ne zadostuje! To je premalo! Vsakdo izmed nas je podoben petim neumnim dekletom, ko je brezbrižen in zapravlja svoje življenje. Device brez olja so spoznale v čem je problem. Hotele so nadoknaditi zamujeno, a je bilo prepozno. V določenih primerih ni mogoče nadoknaditi zamujenega. Npr., če se nekdo začne učiti pol ure pred zahtevnim izpitom na katerega bi se moral pripravljati več mesecev, je prepozno. Če dekle odlaša s poroko – biološka ura za rodovitnost se izteka. Če se nekdo drogira… Če zastrupljamo naravo… Če politiki spodbujajo sovraštvo…

Kako voziti v megli? Naša družba doživlja težko krizo, ki je v tem, da nas je zajela megla in ne razlikujemo več med dobrim in zlom. To je veliko hujše od samega nasilja, vojn in greha. Bog nam podarja »meglenke« – pamet in sposobnost predvidevanja posledic naših ravnanj v prihodnosti. Tudi ob »dokončni prihodnosti«! Da bi posnemali pet pametnih deklet!

© 2020 Župnija Solkan izdelano z VamTam predlogo

Sledite nam: