Open/Close Menu Župnija svetega Štefana v Solkanu

Župnija Solkan - zavetnik sveti Štefan

Razlog za veselje?

Nedelja veselja. Laetare! Veseli se!”Laetare Jerusalem” – “Veseli se (raduj se) Jeruzalem” (Prim. Iz 66,10). Zakaj? Ker Bog odpušča naše grehe, nas osvobaja in odrešuje. Bog je navdihnil perzijskega kralja Kira, da se je ostanek Izvoljenega ljudstva lahko vrnil domov. Saj ni res, pa je, Bog je poganskemu kralju in okupatorju celo naročil, da mu v Jeruzalemu sezida tempelj (Prim. 2 Krn 36,14-16.19-23). Neverjetne zgodbe!

Zakaj je potrebno, gledati kačo, da se rešimo kač?

Strupene kače v puščavi, ob izhodu Izvoljenega ljudstva iz Egiptovske sužnosti, so pikale in ljudje so umirali. Kdor je pogledal bronasto kačo je bil rešen (Prim. 4 Mz 21,9). Kdor gleda Kristusa na križu je odrešen in bo zveličan. »Kakor je Mojzes povzdignil kačo v puščavi, tako mora biti povzdignjen Sin človekov, da bi vsak, kdor veruje, imel v njem večno življenje.«

Kače nosijo v sebi strup. Za kakšne strupene kače gre v našem življenju? Zastrupljeno je lahko ozračje, voda, hrana. Še hujši so duhovni strupi, ki razjedajo in ubijajo dušo: preklinjanje, godrnjanje, sovraštvo, obsojanje, laži, predsodki… Soočiti se je potrebno z lastnimi slabostmi, grehi, strahovi in demoni. To ni prijetno in je boleče. Ljubiti je potrebno luč, ki nam razodeva naše napake in grehe; potovati k resnici, ki osvobaja. To je edina pot, da srečamo škandalozno Božjo ljubezen. Kdor ne veruje, je že obsojen in živi v peklu, ker nosi v sebi strup in temo, ker v Kristusu na križu ne gleda Božje ljubezni.

Kako gledati Jezusa na križu?

Na križu se je Bog dokončno razodel. Smrt na križu ni poraz, ampak manifestacija Božje moči. Iz Jezusove prebodene strani sta pritekla kri in voda; vsi zakramenti. Križanega gledamo na pravi način,  če živimo iz zakramenta sv. krsta. Če dovolimo, da v nas deluje Sveti Duh. Samo takega Boga potrebujemo.

© 2020 Župnija Solkan izdelano z VamTam predlogo

Sledite nam: