Open/Close Menu Župnija svetega Štefana v Solkanu

Župnija Solkan - zavetnik sveti Štefan

Iluzija bogastva

Evangelij današnje nedelje spregovori o neumnem bogatinu. Prav tako postavi pod vprašaj bogastvo, uspeh, položaj v družbi, ugled, znanje in dobrine Pridigar, okoli 2200 let stara knjiga, ki jo najdemo med 72-imi knjigami Svetega pisma. Pridigar, s svojo globinsko analizo človeške in zemeljske stvarnosti, že pred Einsteinom ugotavljal relativnost vsega. Je neprijeten in nezaželen miner temeljnih vzorcev takratne helenistične in tudi naše današnje družbe.

Neumni bogataš

Vsa svoja upanja vidi v pridobljenem bogastvu, pri tem pa popolnoma spregleda bistveno. Mnogo denarja in bogastva ne pomeni tudi mnogo let in radosti bivanja. Razmišlja predvsem o počitku, o zabavi, o tem, kaj bo jedel in kaj bo pil – le o vegetiranju. Govori samo o sebi: moji pridelki, moja skladišča… Bistvo ni v denarju in bogastvu, ampak v naših medsebojnih odnosih in odnosu s Stvarnikom. Temeljni problem ni denar, ampak smo mi sami.

Gnoj je zlato, zlato je gnoj

Trgovanje, nakupi, posli so del življenja. Bogataš iz evangelija ni neumen, ker je bogat, marveč, ker svojega bogastva ne uporablja prav. Kako biti pameten in se obvarovati zgrešenih naložb? Tako, da ne damo absolutne vrednosti temu, kar je le sredstvo za dosego končnega cilja.

© 2020 Župnija Solkan izdelano z VamTam predlogo

Sledite nam: