Open/Close Menu Župnija svetega Štefana v Solkanu

Župnija Solkan - zavetnik sveti Štefan

Post in epidemija pametnih telefonov

Pametni telefoni so v preteklem desetletju osvojili svet z nepredstavljivo hitrostjo in močno spremenili življenje za skoraj štiri milijarde ljudi. Večina ljudi vidi v tem tehničnem izumu predvsem pozitivne učinke, saj si komaj kdo lahko še predstavlja življenje brez teh malih „čudežnih“ naprav, ki nas oklepajo od jutra do večera. Skrajni čas je, da temu podvigu postavimo ob bok dejstva.
Le redki opozarjajo na negativne posledice prekomernega uporabljanja pametnih telefonov zlasti za otroke in mladino. Vodja Appla svari pred uporabo telefonov v šolah, v Franciji so jih tam že prepovedali, Južna Koreja pa ima že nekaj let zakone za zaščito mladine pred temi “sopotniki”.
Nebrzdano uporabljanje pametnih telefonov škoduje zdravju, ovira izobraževanje otrok in mladine ter ima hude posledice tudi za našo družbo. Bodimo bolj previdni pred poneumljenjem, ki neogibno grozi zaradi računalnikov, telefončkov in televizije.
Vzemimo za postni čas, da se zavestno upiramo nepotrebnemu uporabljanju pametnega telefona. Dopustimo si več prostega časa, da se naš spomin odpočije od prekomernih podatkov, da bomo lahko umirili tudi svoje srce.
Da se notranje umirimo, opuščajmo prekomerno gledanje televizije. Dopustimo si, da vsaj kakšno uro na dan živimo v tišini in miru. Tišina je zelo zdravilna in v današnjem času postaja pravi privilegij. Morda smo že tako notranje nemirni, da nismo sposobni brati malo bolj zahtevne knjige, ampak le še kratke vznemirjajoče novice.
Post naj nam pomaga sebe notranje umiriti tako močno, da bomo premagali vse negativne misli in da bodo zacvetele rožice radosti in navdušenja.

© 2020 Župnija Solkan izdelano z VamTam predlogo

Sledite nam: