Open/Close Menu Župnija svetega Štefana v Solkanu

Župnija Solkan - zavetnik sveti Štefan

V KAKŠNI LUČI VIDIŠ JEZUSA?

Jezus, ko je bil krščen in se je ob tem slišal glas iz nebes: »Ta je moj ljubljeni Sin, nad katerim imam veselje.« Prestal je preizkušnji posta in skušnjav v puščavi. Tako je na nek način podoživel Izraelov eksodus. Oseba, ki bistveno zaznamuje ta del Izraelove zgodovine, je Mojzes. Jezus torej prevzema Mojzesovo vlogo voditelja ljudi skozi puščavo skušnjav in pomanjkanja.

Matej v svojem Evangeliju poroča tudi o čudežih, ki se godijo v povezavi z Jezusom. Kjer se pojavi Jezus, se pojavi tudi vera v to, da Bog lahko vrača zdravje, pomaga ljudem k zdravi pameti, celo premaguje smrt. Vse to spominja tudi na starodavnega preroka Elija, po katerem so se dogajali podobni čudeži.

Kdor gleda Jezusa skozi oči Izraela, prepozna v njem polnost modrostnega in preroškega daru.

O tem govori tudi današnji odlomek Jezusove spremenitve na gori. Iz oblaka se zasliši glas, ki ponovi to, kar je bilo slišati že ob Jezusovem krstu: »Ta je moj ljubljeni Sin, nad katerim imam veselje« in še doda: »Njega poslušajte!«

V čem je pomen tega dogodka? Bog na ta način pred Jezusovimi učenci razkrije izvir in globino njegovega poslanstva. V njem, po njegovem nauku in delu, se je približalo nebeško kraljestvo. Oči Jezusovih učencev torej vidijo Jezusa tako, kot nanj gleda Bog, ki ga ponovno potrdi za Sina.

Učenci se na to odzovejo kakor najbolje vedo in znajo. Pred Jezusom padejo na obraz.

Na kakšen odmev pa naleti Jezusovo poslanstvo v tvojem življenju? V kakšni luči ga vidiš ti? Kako »sveti« njegov nauk v tebi?

© 2020 Župnija Solkan izdelano z VamTam predlogo

Sledite nam: