Open/Close Menu Župnija svetega Štefana v Solkanu

Župnija Solkan - zavetnik sveti Štefan

 Mr 1,40-45

IZOBČENCI

Gobavost je v Jezusovem času pomenila dvakratno nesrečo. Prva je bila bolezen sama, druga pa, da so bili po Mojzesovem zakonu ti bolniki izobčeni iz človeške skupnosti. Moremo si misliti, kako jim je bilo pri srcu.

Gobavosti pri nas ne poznamo. Ne moremo pa reči, da pri nas ni izobčencev: Star je in betežen, naj gre v dom. – Slab učenec je. – Pred leti je bil neki obrtnik osumljen utaje davkov in zato zaprt. Mediji so zadevo spravili v javnost. Žena in hčerka sta dan in noč jokali, ker so se ju v službi in v šoli vsi na daleč izogibali, kakor da sta garjavi. Izkazalo se je, da je bila obdolžitev neresnična, toda sum na družini je še dolgo ostal. …

Jezus ni ukinjal Mojzesovih predpisov glede gobavcev, saj je vedel, da so potrebni. On je ljubil človeka. Gobavca se je dotaknil in ga ozdravil. Če nam je težko spoštovati vsakega človeka in ga razumeti, naj nam ne bo težko vsaj malo razmisliti in poskušati stopiti v »njegove škornje«.

PRED NAMI JE POSTNI ČAS

V sredo bo pepelnica in začenjamo postni čas, ki traja 40 dni. Iz štetja so izvzete nedelje v postnem času, saj za kristjane vsak nedeljski dan pomeni malo veliko noč.
Na pepelnično sredo duhovniki po cerkvah opravljajo obred pepeljenja ali posipanja s pepelom.
S pepeljenjem se navzven pokaže notranja razpoložljivost vernika za spreobrnjenje.
Pepeljenje so poznali že v Stari zavezi, kjer zasledimo, da so se ljudje oblekli v raševino in se potresli z pepelom. Križ pa je znamenje Jezusove zmage nad smrtjo.
Strogi post – ko naj bi se samo enkrat v dnevu najedli do sitega – je na pepelnico in veliki petek, zdržek od mesa in mesnih jedi pa vsak petek v postnem času.
Namen posta ni prvenstveno v odpovedi hrani in pijači, ampak v spreobrnjenju srca. Cerkev uči, da so dobra dela, post, miloščina ubogim in molitev usmerjena k doseganju osebnega spreobrnjenja in ne sama sebi namen.

© 2020 Župnija Solkan izdelano z VamTam predlogo

Sledite nam: