Open/Close Menu Župnija svetega Štefana v Solkanu

Župnija Solkan - zavetnik sveti Štefan

Papeži o adventu: Čas upanja


»Advent je v prvi vrsti čas upanja. Vsako leto se ta temeljna drža duha ponovno prebudi v srcih kristjanov ob pripravi na praznovanje rojstva Kristusa Zveličarja, poživijo pričakovanje njegovega prihoda v slavi, ob koncu časov.« (papež Pij XII.)
»Veličina daru, ki nam je bil podeljen, od nas terja spoštovanje, vredno njegovega sijaja.« (papež Janez XXIII.)
»Potrebno je, da obnovimo svoj odnos do molitve, da bi prišli do Boga, ki se nam razodeva ne le kot vir modrosti in sile, ki vodi naravni red stvarstva, ampak tudi kot izvir dobrote in ljubezni novega reda, v katerem je človek poklican k življenjskemu in nadnaravnemu občestvu z Bogom samim.« (papež Pavel VI.)
»Sporočilo adventa je v celoti prežeto s tolažilno ugotovitvijo: Gospod prihaja. Adventno bogoslužje v svoji globalnosti pomaga podoživeti skrivnost Gospodovega prihoda. Tako se obnavlja radosten pomen pričakovanja. Potreba po spreobrnjenju postaja nujnejša.« (papež Janez Pavel II.)
»Resnično in gotovo upanje je utemeljeno na veri v Boga Ljubezen, usmiljenega Očeta, ki “je tako ljubil svet, da je dal svojega edinorojenega Sina.” Advent je zato ugoden čas za ponovno odkritje upanja, ker je “zasidrano” v Kristusu, Bogu, ki je postal človek, skali našega zveličanja.« (papež Benedikt XVI.)

Miklavževo darilo 

Radi imamo sv. Miklavža, pa ne samo zaradi daril, pač pa zato, ker nas ta praznik spomni, kako pomembno je biti dober, dobrodelen. Papež Frančišek je mladim v Čilu dejal: »Nikoli ne misli, da nimaš ničesar dati ali da nikogar ne potrebuješ. Pomisli, da te mnogi ljudje potrebujejo.
Mnogi nas tudi danes potrebujejo. Danes morda še bolj kot prejšnja leta. Koronakriza je poglobila stiske, ki so med nami obstajale že prej, povzročila pa je tudi številne nove. Kako osamljeni so tisti, ki živijo sami. Kako obremenjeni so starši, ki morajo opravljati službo in hkrati skrbeti za otroke. Kako prestrašeni so tisti, ki so na čakanju ali brez službe. Kako nevidni so otroci, kise trudijo z delom za šolo ob slabi računalniški opremi in spletni povezavi. Morda ste utrujeni tudi vi.
Naj vam Miklavž prinaša veliko veselja, novega upanja, občutka povezanosti in tri kilograme smisla za humor. Nato pa vse to delite naprej – naj pride tudi do mene! (Mojca Purger)

© 2020 Župnija Solkan izdelano z VamTam predlogo

Sledite nam: