Open/Close Menu Župnija svetega Štefana v Solkanu

Župnija Solkan - zavetnik sveti Štefan

Srečno novo leto!

Novo leto je dan miru, dan blagoslova in praznik Božje Matere Marije. V preteklosti so začetek novega leta praznovali na različne mesece v letu; za Kelte je bil začetek novega leta v novembru; v Firencah so praznovali novo leto 25. marca, na praznik Gospodovega oznanjenja. Na koncu je bilo dogovorjeno, da se začetek novega leta poenoti in je bil izbran 1. januar – osem dni po Božiču, ko je bil Jezus po judovski postavi obrezan in so mu dali ime Jezus.

Praznik Božje Matere Marije

Marija je Bogorodica, Theotókos (gr), Deipara (lat.), kot je razglasil koncil v Efezu l. 431. Nenavadno je, da stvar, kliče Stvarnika »sin«; nenavadno, pa je tudi, da Stvarnik kliče stvar »mati«. 

Blagoslov nam daje moč, varnost in pomoč

Hebr. in arab: baruk, barak. Lat. benedicere (bene +‎ dicere – reči dobro besedo), slov. blagoslov (blag+slovo – blaga beseda, beseda, ki deluje blagodejno). Bog nas blagoslavlja.

Mi lahko druge preklinjamo, lahko smo drug do drugega brezbrižni in hladni, lahko drug drugega blagoslavljamo. Bog blagoslavlja po nas.

Ko nekoga pozdravimo, pohvalimo, mu damo moč. Blagoslavljamo tudi, ko si voščimo: »Srečno novo leto!«

Vabilo k prizadevanju za mir na svetu

Mir je povezan z redom in pravičnostjo. Ko  ne upoštevamo Božjih zapovedi, ne spoštujemo dostojanstva človeka, na razne načine onesnažujemo stvarstvo, se prepuščamo nasilju… povzročamo vedno večji nered.

Če med nami in v nas ni miru se vprašajmo o vzrokih za to.  Po drugi strani je resničen mir dokaz, da živimo v  medsebojni ljubezni.

Mir z vami!

© 2020 Župnija Solkan izdelano z VamTam predlogo

Sledite nam: