Open/Close Menu Župnija svetega Štefana v Solkanu

Župnija Solkan - zavetnik sveti Štefan

Preganjani Elija – podoba današnjega človeštva

Prerok Elija se je znašel v veliki krizi, bil je obupan, želel je umreti. Preganjala ga je kraljica Jezabela, ki ga je hotela umoriti. Vero v Boga je hotela nadomestiti z češčenjem boga Baala, zato ji je bil prerok v napoto in oviro.

Da bi si rešil svoje življenje, je Elija zbežal v puščavo. Toda v puščavi želi umreti. Bog mu pošlje hrano in mu s tem vrne moči, voljo za življenje in nadaljnji duhovni boj.

Elijeva izkušnja velja tudi za nas. Tudi mi smo na dolgi poti, tudi mi se soočamo z življenjskimi puščavami, smo v težavah, se znajdemo na zgrešenih poteh, smo preganjani, zaskrbljeni, žalostni, prestrašeni, morda celo obupani. Ne zadostuje nam zgolj telesna hrana.  Naša hrana je Jezus sam, ki nam kaže pot in odkriva Očeta.


Marija nas kliče!

Za razliko od kraljice Jezabele, ki je preganjala preroka Elija, je Marija, Mati miru, Mati Cerkve, naša mama. Čeprav v nebesih kronana, je zaradi nas, svojih otrok, tudi Žalostna Mati Božja in Tolažnica žalostnih.

Marija pozna naš »deficit«, ve kaj primanjkuje človeštvu. Vabi nas k molitvi, postu, darovanju trpljenja, ljubezni do bližnjih, odpuščanju…

Pomislimo: Jezus je ubogal Marijo. Na njeno prošnjo je v Kani Galilejski naredil prvi čudež. Kako Mariji ne bi sledili mi?

Neprestano nas dosegajo novice o vojnah, o nasilju, o izstopih iz Cerkve, o duhovnikih, ki zapuščajo svoj poklic, o ločitvah, o samomorih, zasvojenostih… Marija nas uči ljubezni! Marija je z nami, da nam pomaga, da nas usmerja na pot življenja, da nas odpira za delovanje Svetega Duha. Na evropski zastavi je 12 zvezd, ki so simbol Marije. Še vemo zakaj so ustanovitelji Evropske zveze za simbol izbrali 12 zvezd? Bog neprestano ustvarja svet. Brez Boga, sveta sploh ne bi bilo. Brez Marije, bi bili sirote. Bog je Marijo postavil za Kraljico nebes in zemlje!

© 2020 Župnija Solkan izdelano z VamTam predlogo

Sledite nam: